Aanleverspecificaties

Onderstaand doorlopen we de meest voorkomende technische zaken m.b.t. het aanleveren van een PDF-document.

Bestanden
Een ontwerp begint met onze werktekening. Die kun je downloaden op de productpagina van het gekozen artikel. Je krijgt van ons een Zip-bestand met daarin een Adobe InDesign (idml)- en een PDF-bestand. Het PDF-bestand kun je bijv. openen in Adobe Illustrator. Bij beide bestanden zul je lagen aantreffen en een stansmestekening die op slot staat. Ontwerpen doe je op een nieuwe (onderste) laag.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste opmaak en aanleveren van het bestand. Wij hebben de werktekening alvast zoveel mogelijk voorbereid om fouten te voorkomen.

Afloop en snijtekens
De afloop wordt door ons duidelijk aangegeven in de aangeboden werktekening, deze is 3 mm rondom het te stansen object. De extra ruimte ligt buiten het eindformaat van het product en zorgt voor meer speling tijdens het afwerkproces. We adviseren om teksten en belangrijke logo’s niet te dicht op de stanslijn te plaatsen. Het is niet noodzakelijk om extra afloop en snijtekens in te stellen in bijv. Adobe InDesign. Bij twijfel, neem even contact met ons op.

Resolutie
Is er sprake van beeldgebruik? Let op dat alleen afbeeldingen met een resolutie van 300 dpi of hoger geschikt zijn om te drukken. Een lagere resolutie geeft een mindere kwaliteit. Neem vooraf contact met ons op als je twijfelt over de resolutie, of met een lagere resolutie wilt drukken.

Kleuren
In onze drukkerij werken we voornamelijk met CMYK-kleuren. Om het gewenste eindresultaat te leveren, moet ook jouw ontwerp in CMYK-kleuren worden opgebouwd. Gebruik je specifieke steunkleuren, bijvoorbeeld een PMS kleur? Zet deze dan om naar CMYK-kleuren. Laat de door ons gedefinieerde steunkleuren t.b.v. de stansvorm ALTIJD staan op steunkleuren. Ze worden dan niet meegedrukt. Wil je alsnog gebruik maken van PMS-kleuren neem dan contact met ons op. We kijken dan samen naar de beste (maatwerk) oplossing. Meer informatie vind je in onze handleiding.

Kleurprofiel
Exporteer het PDF-bestand met het kleurprofiel ISO Coated v2 300% (ECI). Heb je dit profiel niet of krijg je het niet geïnstalleerd, dan kun je als alternatief het profiel FOGRA39 gebruiken. Dit FOGRA39 profiel staat standaard geïnstalleerd op de meeste computers. Bij gebruik van RGB-kleuren zal onze software de kleuren automatisch omzetten naar CMYK-kleuren volgens het ISO Coated v2 300% (ECI) profiel. Meer informatie over het installeren van een kleurprofiel vind je hier. Download het ISO kleurprofiel van ECI hier.

Fonts of lettertypen
Niet iedereen heeft dezelfde fonts (lettertypen) tot zijn of haar beschikking. Om deze reden moeten alle gebruikte fonts worden ingesloten in het PDF-bestand. Je kunt dit controleren door het programma Enfocus Pitstop te gebruiken of het PDF-bestand te openen in Adobe Acrobat Pro of DC en dan te gaan naar ‘Eigenschappen/Fonts’. Fonts moeten staan op ‘ingesloten’ of ’embedded subset’.

Corpsgrootte
Afhankelijk van het gekozen font en ontwerp, kan er een omslagpunt ontstaan waarop een tekst minder goed leesbaar wordt of zelfs dichtloopt. Wij adviseren om een minimale corpsgrootte van 5.5 pt te hanteren. Op verzoek maken wij graag een proef, mocht je twijfelen aan de grootte. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Inktbezetting
Drukwerk wordt opgebouwd met de inktkleuren cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Wij raden je aan een kleurdekking te gebruiken van maximaal 300% voor grote (donkere) vlakken. Een hoger percentage kan ongewenste vlekvorming opleveren.

Bestandstype
Wij accepteren via onze website alleen (Certified) PDF bestanden. Wil je Certified aanleveren dan volstaat het profiel SheetCmyk_1v4. Zie ook onze handleiding voor de juiste PDF settings.

Dummy, sample of model
Je hebt een goed product, nu nog de juiste verpakking. Ieder product stelt zijn eigen eisen aan een verpakking. Samen ontwikkelen we een verpakking die voldoet. Of het nu gaat om bescherming, een opvallende vorm, gemak in handling of bijvoorbeeld het toepassen van een vet- of vocht barrière. Wij hebben de kennis om samen met jou de juiste verpakking te ontwikkelen. Wij hebben professionele apparatuur om te samplen tegen geringe kosten, zodat alles getest en beoordeeld kan worden. Pas daarna gaan we produceren.